Concreate is the inspired choice for landmark Rotterdam office refurbishment

The versatility and durability of new Concreate floor and wall panels make it an ideal choice for a unique and architectural finish across both domestic and commercial environments, and its popularity in modern work spaces continues to grow due to both its practicality and stylish aesthetic finish.

Modern, open plan, inspiring work spaces have been the trend over the past decade, proven to encourage employee engagement, support modern working practices and ultimately drive improved productivity.

Central Post in Rotterdam was a traditional commercial space so when NGTI, a leading Dutch telecom company moved in, they tasked architects with modernising their floors to create a contemporary work space, while maintaining the historic foundations of one of Rotterdam’s landmark listed buildings, originally inaugurated in September 1959.

The original station post office had a key position in the oeuvre of the architect brothers Kraaijvanger. The building was entirely designed around the mechanical sorting of mail. The functional structure is in solid brick and concrete, typical of the construction period.  The monumental stained-concrete and glass art of Louis van Roode in the sidewall facade also plays an important role.  Groundbreaking for its time it had a train terminus built into its foundations which fast tracked mail sorting through to delivery across the Netherlands.

For the design of NGTI’s interior space both the CEO and architects had a vision to maintain an urban concrete feel but with a modern architectural twist that reflects the innovative nature of the occupier.

This came with structural challenges.  The ceiling heights in the building were vast and to maximise use were split into two floors with raised floors to allow easy cable networking. Aspiring for a concrete floor, traditional solutions were too heavy weight for this structure and would also not allow for access panels.

Concreate’s new and innovative floor panels were chosen as the ideal floor finish for the 1000m2 office space, creating a subtle link to the buildings original concrete construction roots, whilst delivering a modern, functional and pure finish that complements the work space interior design and layout effortlessly.  The lightweight panels also work perfectly given the structural challenges of the raised floors.

Opting to use the totally unique Concreate combination system, which uses the same tongue and groove system allowing wood and concrete panels to combine with no transition gap, the floor subtly denotes work areas in wood and communal zones in concrete.

The office layout now utilises its large open plan areas built around the existing foundations. Desk zones connect with break out areas seamlessly to deliver a connected, unified work space. Meeting rooms flow into the space, assisted by the use of Concreate’s flooring throughout to remove any barriers.

This Rotterdam Central Post installation for NGIT uses Concreate’s natural grey concrete floor panels and smoke white oak wood panels throughout. Watch this short video to learn more about the installation direct from NGTI’s CEO, E J Lugt.

Share this article:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email